monumentet set fra nord
.
monument og pladsen set fra nordvest
.
mulig skålsten set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4312132
Sted- og lokalitetsnummer
230204-87
Anlæg
Genforeningssten, Nyere tid (dateret 1920 e.Kr. - 1921 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 4312:132. Mindesmærke, Genforeningssten. Beliggende i et ca. 6 x 8 m stort anlæg omkranset af 29 marksten står en flagstang samt selve mindesmærket udformet som en stendysse på en cementplade. Overliggerstenen hviler på to bæresten. På monumentet er på nordsiden udhugget et rektangulært indskriftsfelt med hvidmalede versaler: ALT HVAD FÆDRENE HAR KÆMPET MØDRENE HAR GRÆDT HAR DEN HERRE SAADAN LÆMPET SAA VI VANDT VOR RET. På de to bæresten er udhugget et rektangulært indskriftsfelt med hvidmalede versaler, hvor der står henholdsvis: ”1864” og ”1920”. Inskriptionen kan opmales som hidtil med samme farve, typografi og maling.

Undersøgelseshistorie

2018
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenAfventer data
2018
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udarbejde forslag til fredningstekst. Genforeningsmonument: En ca. 2x73x60 cm stor sten hvilende på to støttesten. Arrangementet er opstillet på en cementplade omgivet af en stenkrans af mindre marksten. I en cirkel rundt om monumentet er opstillet 29 større marksten. Den anden nordligste sten mod øst er muligvis en skålsten. Den måler 57x42 cm og overfladen er tæt besat med skåltegn. På monumentets overligger er på nordsiden udhugget et rektangulært indskriftsfelt med hvidmalede versaler: ALT HVAD FÆDRENE HAR KÆMPET MØDRENE HAR GRÆDT HAR DEN HERRE SAADAN LÆMPET SAA VI VANDT VOR RET. 1864 1920 Bag genforeningsmonumentet er opstillet flagstang samt en lille grænsesten: 87x27x18 cm stor med pyramideformet top. Indskrift på stenens nordside: Kr. Dm. N. 42. Genforeningsmonumentet er opstillet på det sted, hvorfra resterne af den danske hær 30. juni 1864 blev udskibet efter at have forladt skanserne på Dybbøl. Monumentet blev afsløret Valdemarsdag 1921. Stormflodsstenen er opstillet nord for genforeningsmonumentet og består af en ca. 2 meter høj, 0,5 m bred og 0,30 m dyb tilhugget granitsten med ru overflade. Indskrift med sortmalede bogstaver er indhugget under en sortmalet linje, som markerer vandstanden: STORM FLODEN 13.11.1872 Stormfloden brød igennem 1872 og ødelagde mange ejendomme og to druknede.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Genforeningssten

Genforeningen skabte en stor glæde, der kom til udtryk i talrige mindesmærker rejst rundt i hele landet. De fleste er rejst af sogneråd eller lokale foreninger og består af store kampesten med indskrifter som ”Til minde om Genforeningen 1920”. Ofte blev der også rejst flagstænger ved mindesmærkerne, der blev festligt indviet med sange, taler og deltagelse af lokale veteraner fra krigen i 1864. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links