Faktaboks

Jane Balsgaard
Født
6. juli 1939, København
Titel
Billedhugger, maler, grafiker
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark

Biografi

Jane Balsgaards fantasi er evig aktiv, og hendes arbejde er én lang eksperimenteren med naturlige materialer: Uld, bark, tråd, fjer, kviste, kork, sten og ikke mindst papir, som hun selv fremstiller. Hun fordyber sig i de kunstneriske muligheder, der åbner sig ved omgang med ydmyge og traditionelt brugsdefinerede materialer. Hun er opfindsom og nysgerrig og undgår med flid et fastlåst forhold til tingene. Balance, lethed og svæven er karakteristiske egenskaber ved hendes skulpturer og kompositioner, der udsender signaler, som antyder en viden om gådefulde ritualer. Hun færdes helst under åben himmel mellem fjeld og hav, og mange af hendes værker ligner skyer eller sejl, udspændt ved usynlige tråde, men bygget over en fast struktur af ribber. De er koloristisk stilfærdige, men med et væld af nuancer og stoflige variationer, og deres formrigdom bærer vidnesbyrd om hendes uddannelse som billedhugger. Hun deltog i den første Internationale Biennale for Papirkunst i Düren i 1986 og har siden varieret og forfinet det håndgjorte materiale. Men er det nødvendigt, går hun ikke af vejen for brugen af både jern og beton. Alene og sammen med gruppen Transit har hun, ude og inde, skabt væsentlige udstillinger og installationer.

Genealogi

Balsgaard, Jane, *1939, billedhugger, maler og grafiker. *6.7.1939 i Kbh. Forældre: El-installatør Knud Allan B. og Ninna Margrete Lund. ~30.12.1989 i Hell. med grafisk designer Kim Meyer Andersen, *9.10.1945 i Kbh., søn af maleren Johannes Emil Meyer A. og Grete Philip-Hansen.

Uddannelse

Meisterschule, Flensburg 1960-64; Kunstakad. Kbh. (Arthur Köpcke, Gunnar Westman, Sven Dalsgaard, Freddie A. Lerche, Gunnar Aagaard Andersen, Svend Wiig Hansen) 1972-78.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links