grav
.
grav
.
grav
.

Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
410976
Sted- og lokalitetsnummer
220205-95
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 4109:76 Krigergrave. Krigergrave beliggende på et 20 x 1 m stort areal bestående af 13 ens, grå cementkors 0,60 x 0,42 x 0,60 m. Med hvidmalede bogstaver ses på hvert kors en tre linjer lang indskrift med navn, fødselsdag og dødsdag. I den sydligste ende af rækken af grå cementkors står en 0,84 x 0,40 x 0,16 m stor spidsbuet stele på en 0,17 m høj sokkel. Gravstenen er udført i lys nistret granit med indridsede svært læselige bogstaver og indridset kors over teksten. Foran stenen er placeret et lille vievandskar i samme materiale som stenen.

Undersøgelseshistorie

2016
Diverse sagsbehandling - Museum Sønderjyllandbesigtigelse for at udarbejde forslag til fredningstekst: 13 ens grå cementkors 60x42x6 cm store stående på en enkelt række. Med hvidmalede bogstaver ses på hvert kors en tre linjer lang indskrift med navn, fødselsdag og dødsdag. I den sydligste ende af rækken af grå cementkors står en 84x40x16 cm stor spidsbuet stele på 17 cm høj sokkel. Gravstenen er udført i lys nistret granit med indridsede svært læselige bogstaver og indridset kors over teksten. Foran stenen er placeret et lille vievandskar i samme materiale som stenen. I løbet af de allersidste måneder af første verdenskrig døde en del russiske krigsfanger, der hørte under fangekommandoen i Aabenraa, og de blev alle begravet på Aabenraa kirkegård. På deres grave blev der i 1925 rejst cementkors med navn og fødsels- og dødsdato. Indvielsen blev foretaget af popen fra den russisk-ortodokse kirke i København.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links