4107-5-1 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
41075
Sted- og lokalitetsnummer
220301-30
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1848 e.Kr. - 1848 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dansk gravsted fra 1848. Sten af granit med påsat, hvid marmortavle og kronet af hvidt marmorkors, i lille gravsted med jernkæde. Stenen, der er fuldstændig overgroet med vedbend, er ca.135 cm høj og 75 cm bred. Marmorpladen er ca.45 cm høj og 40 cm bred og har en bugtende overflade. Korset, der ligeledes er overgroet, er ca.60 cm højt og 15 cm bredt; bredde over korsarmene 35 cm. Stenen over Cathrine Lumbye er 80 cm høj og 60 cm bred. Den er kronet af et hvidt marmorkors, som er helt overvokset af vedbend, og har en indfældet hvid marmortavle. Korset er 60 cm højt, 40 cm bredt og 12 cm tykt. Tavlen er 65 cm høj og 45 cm bred. Beskrivelse anlæg: Gravstedet er firkantet, ca.2 x 2 m og er indhegnet med en jernkæde mellem cylindriske stolper. Det er tilplantet med prydbuske. Ved siden af Lumbyes sten er en sten for hans mor, Cathrine Lundbye, der også hviler i gravstedet. Indskrift: Sort skrift, versaler. DYRMALER JOHAN THOMAS LUNDBYE. DØD DEN 26DE APRIL 1848 På fru Lundbyes sten står med navnet i sort fraktur: OBERSTINDE CATHRINE LUNDBYE FØDT BONNEVIE F. 17. JUNI 1792 D. 14.JAN. 1863 Beliggenhed: Bedsted Kirkegård. *** Historik *** Gravstedet passes efter Forsvarsministeriet af Kirkegården. Dyre- og landskabsmaler Johan Thomas Lundbye (1818-1848) havde meldt sig som frivillig ved 3. Bataillon. Han faldt den 26. april for et vådeskud fra en væltet geværpyramide på en mark nær Kirkegården, få dage efter at han havde betrådt Sønderjyllands jord. Hans moder, oberstinde Cathrine Lundbye, født Bonnevie (1762-1863), havde i en alder af 80 år endnu ikke set sin søns grav. Hun rejste midt i den hårdeste vinter i januar 1863 fra Fredericia til Åbenrå, men blev syg i dagvognen og døde kort efter ankomsten til Åbenrå hos en søn her (Boeck).

Undersøgelseshistorie

1996
Museal rekognoscering - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDansk gravsted fra 1848. Sten af granit med påsat, hvid marmortavle og kronet af hvidt marmorkors, i lille gravsted med jernkæde. Stenen, der er fuldstændig overgroet med vedbend, er ca.135 cm høj og 75 cm bred. Marmorpladen er ca.45 cm høj og 40 cm bred og har en bugtende overflade. Korset, der ligeledes er overgroet, er ca.60 cm højt og 15 cm bredt, bredde over korsar¬mene 35 cm. Stenen over Cathrine Lumbye er 80 cm høj og 60 cm bred. Den er kronet af et hvidt marmorkors, som er helt overvokset af vedbend, og har en indfældet hvid marmortavle. Korset er 60 cm højt, 40 cm bredt og 12 cm tykt. Tavlen er 65 cm høj og 45 cm bred. Beskrivelse anlæg: Gravstedet er firkantet, ca.2 x 2 m og er indhegnet med en jernkæde mellem cylindriske stolper. Det er tilplantet med prydbuske. Ved siden af Lumbyes sten er en sten for hans mor, Cathrine Lundbye, der også hviler i gravstedet. Indskrift: Sort skrift, versaler. DYRMALER JOHAN THOMAS LUNDBYE. DØD DEN 26DE APRIL 1848 På fru Lundbyes sten står med navnet i sort fraktur: OBERSTINDE CATHRINE LUNDBYE FØDT BONNEVIE F. 17. JUNI 1792 D. 14.JAN. 1863 Beliggenhed: Bedsted Kirkegård. *** Historik *** Gravstedet passes efter Forsvarsministeriet af Kirkegården. Dyre- og landskabs¬maler Johan Thomas Lundbye (1818-1848) havde meldt sig som frivillig ved 3. Bataillon. Han faldt den 26. april for et vådeskud fra en væltet geværpyramide på en mark nær Kirkegården, få dage efter at han havde betrådt Sønder¬jyllands jord. Hans moder, oberstinde Cathrine Lundbye, født Bonnevie (1762-1863), havde i en alder af 80 år endnu ikke set sin søns grav. Hun rejste midt i den hårdeste vinter i januar 1863 fra Fre¬dericia til Åbenrå, men blev syg i dagvognen og døde kort efter ankomsten til Åbenrå hos en søn her (Boeck).
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse på Bedsted kirkegård for at stedfæste den fredede krigergrav.

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links