Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
400713
Sted- og lokalitetsnummer
220301-28
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1848 e.Kr. - 1848 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dansk mindesmærke fra 1848 Obelisk af sandsten med spids top og indlagt, hvid marmorplade, på trappeformet fundament. Selve obelisken er ca.265 cm høj, ca.54 cm bred og ca.18 cm dyb. Fodstykket er trappeformet med 2 trin og måler 150 x 115 cm. Toppen er afrundet med spids og overdelen er noget bredere end den øvrige del af obelisken. Overstykket er relieforneret med en hjort og urteranker ovenfor en lille relieffkant. Marmorpladen er orneret i relief med en kvindefigur med yppighedshorn samt humleranker. Ovenfor marmortavlen er en indskrift. Indskrift: Sort skrift, versaler MALEREN I.T. LVNDBYE 1818-1848 På obeliskens nedre del: FOR HVAD DER I EVIGHEDS BOG STAAR SKREVET SLET INGEN FORGIÆVES HAR KÆMPET OG LEVET Længst nede står: 1. sept. 1818 - 26. apr. 1845 Beliggenhed: Stenen står i græsplæne på Lundbyes Plads i Bedsted. *** Historik *** Dyremaleren J. Th. Lundbye omkom som frivillig i 1848, da han faldt for et vådeskud fra en væltet geværpyramide. Kunstfæller rejste monumentet på marken ved landevejen, hvor Lundbye faldt. Dyrerelieffen er lavet af Professor E. Utzon-Frank (Boeck)

Undersøgelseshistorie

1996
Museal rekognoscering - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDansk mindesmærke fra 1848 Obelisk af sandsten med spids top og indlagt, hvid marmorplade, på trappeformet fundament. Selve obelisken er ca.265 cm høj, ca.54 cm bred og ca.18 cm dyb. Fodstykket er trappeformet med 2 trin og måler 150 x 115 cm. Toppen er afrundet med spids og overdelen er noget bredere end den øvrige del af obelisken. Overstykket er reliefor¬neret med en hjort og urteranker ovenfor en lille relieffkant. Marmorpladen er orneret i relief med en kvindefi¬gur med yppighedshorn samt humleranker. Ovenfor marmortavlen er en indskrift. Beskrivelse anlæg: Indskrift: Sort skrift, versaler MALEREN I.T. LVNDBYE 1818-1848 På obeliskens nedre del: FOR HVAD DER I EVIGHEDS BOG STAAR SKREVET SLET INGEN FORGIÆVES HAR KÆMPET OG LEVET Længst nede står: 1. sept. 1818 - 26. apr. 1845 Beliggenhed: Stenen står i græsplæne på Lundbyes Plads i Bedsted. *** Historik *** Dyremaleren J. Th. Lundbye omkom som frivillig i 1848, da han faldt for et vådeskud fra en væltet geværpyramide. Kunstfæller rejste monumentet på marken ved landevejen, hvor Lundbye faldt. Dyrerelieffen er lavet af Professor E. Utzon-Frank (Boeck)
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links