Fortidsminde set fra nordvest
.
Fortidsminde set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Nordfyns Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
341520
Sted- og lokalitetsnummer
080507-77
Anlæg
Langhøj, Vikingetid (dateret 750 e.Kr. - 1066 e.Kr.)

Glavendrup-monumentet med skibssætning og runesten er et af vikingetidens mest storslåede gravmonumenter. Den ca. 45 m lange skibssætning udgår i øst fra en bronzealdergravhøj. Forhøjningen mod vest, som runestenen står på, er formentlig kun fra 1800-tallet. I området ligger der flere andre gravhøje fra bronzealderen (1700-500 f. Kr.). Nogle af disse blev udgravet af Odense Bys Museer i 1950’erne. Ved udgravningerne fandt man enkelte gravgenstande, som de døde havde fået med sig på den sidste rejse. Området er i dag udlagt som mindelund for bl.a. Ansgar, kvindernes valgret, Genforeningen og Danmarks befrielse.

Original fredningstekst

Langhøj lige nord for og parallelt med Glavendrup-skibssætningen. Høejn måler 47 x 14 m, 0,20 m høj, bevokset med træer og krat. Langs nordsiden går en sti kantet med spredte stående pyntesten.

Undersøgelseshistorie

2008
Museal besigtigelse - Det Kulturhistoriske CentralregisterLanghøj lige nord for og parallelt med Glavendrup-skibssætningen. Høejn måler 47 x 14 m, 0,20 m høj, bevokset med træer og krat. Langs nordsiden går en sti kantet med spredte stående pyntesten.
2012
Fortidsminde af national betydning - KulturstyrelsenNy formidling i form af restaurering og skiltning på lokaliteten i forbindelse med projekt Danmarks Oldtid i Landskabet.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links