Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
302670
Sted- og lokalitetsnummer
010202-258
Anlæg
Langhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1985
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen bevokset med gran, fyr, hyld og røn. Ud for Højens vestende, i det afrømmede gastrace, bestod undergrunden af meget fint sand.
2009
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links