Cecil Bødker, der er uddannet sølvsmed, har levet det meste af sit liv på landet ved Nørre Snede. Hendes smukt ciselerede lyrik og prosa forbinder filigran med myte, natur med krop og det nære med det uendelige som i debutdigtsamlingen Luseblomster (1955): »Mælkebøtte/løvetand/fandens gule tænder/griner/på en grøftekant/der hvor verden ender«.

Længere nordpå, ved Hørbylunde, boede jævnaldrende Per Højholt, der lod Gitte tale ikast’iansk i Gittes monologer (1981). »Naturen, ikk’ oss’/der findes ikk’ noget lignen’ som den,/man ska’ bar’ vær’ eet me’en«. Landskabet er der, »ind i landskabet igen han bukker henry og takker og går ud«, som han skrev i samlingen Turbo (1968). Højholt er midt i verden og ved verdens ende i sin poesi, mens et granitkors i vejsiden ved Hørbylunde Bakke beretter om Kaj Munks møde med sin verdens ende, da han blev skudt af en SS-terrorgruppe på stedet d. 4. januar 1944.

Per Barfoed blev født i Blåhøj i 1890, og nok flyttede familien til Sjælland, men pseudonymet P. Sørensen-Fugholm, som Per Barfoed stod bag, rummer midtvestjysk sprogsans i humoristiske digte, hvor man bl.a. skriver »Kumfemationssang« til Henry på vej i de voksnes landskab. Digtene udkom i magasiner fra 1923 til 1939. Til det folkelige landskab hører også Lars Nielsen, født i 1892, som levede sit liv i bl.a. Blåhøj og Brande. Lars Nielsen udsendte mere end 50 bøger. Han blev kaldt den jyske Morten Korch, men mente selv, at hans stil var mere hverdagsrealistisk. Om debutromanen Bo: Vandmøllerens Sønner (1938) skrev en anmelder, at den var ærlig og til det gode hjems pris.

Anne-Marie Donslund, der skriver børne- og ungdomsbøger, er født i Ikast og vokset op i et hjem præget af Indre Mission. Peter Høeg har efter storbyliv samt stormende, international berømmelse med Frøken Smillas fornemmelse for sne (1992) slået sig ned ved Nørre Snede. Han er knyttet til Vækstcenteret, hvor man arbejder med en spiritualitet, som forbinder det globale med det lokale, sted med afstand, natur med krop. Det er værdier, som søges i forfatterskabet fra Forestilling om det tyvende århundrede (1988) til Effekten af Susan (2014) og Gennem dine øjne (2018).

Videre læsning

Læs mere om kultur i Ikast-Brande Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Litteratur