Maleriet En jysk fårehyrde på heden af Frederik Vermehren fra 1855 skildrer livet på heden, hvor strikning bestemt ikke var forbeholdt kvinderne. Stokken er stukket under armen og garnnøglet hæftet fast på brystet, så hænderne er fri til strikketøjet, og de mange timer på heden kan bruges fornuftigt. Mange af hedens bønder formåede at producere en anseelig mængde strømper og andre strikkede varer ved siden af deres andre beskæftigelser.

.
Stande og handlende har indtaget gaden ved den årlige »Duedag« i Ejstrupholm i 2015.
.

På de midtjyske hedeegne har det siden 1700-tallet været udbredt at skaffe sig en ekstra indtægt ved at strikke uldvarer, der blev opkøbt af kræmmere.

For at spare på lys og varme samledes børn, unge og gamle om aftnerne i såkaldte bindestuer og strikkede i halvmørke omkring en tranlampe. Her havde dét at være en god fortæller eller sanger høj status. Da folkemindesamleren Evald Tang Kristensen i slutningen af 1860’erne og begyndelsen af 1870’erne drog ud på sine første indsamlingsrejser, var det på egnen omkring Ikast og Herning, han fandt nogle af sine bedste informanter. Blandt dem var indsidder, fhv. vægter Frands Povlsen i Grødde, efter hvem han optegnede 60 folkeviser. Det er det største antal folkeviser, der er optegnet efter en enkeltperson.

Hvert år, den anden søndag i oktober, afholdes der »Duedag« i Ejstrupholm. Traditionen opstod i 1955, da kromanden på kroen i Ejstrupholm begyndte at holde en årlig udstilling af raceduer. Siden er markedet vokset til at medtage meget andet, som hører til et kræmmermarked. Op mod to kilometer af byens gader er lukket for trafik, og langs gaderne står kræmmere, som sælger fjerkræ, kaniner, tøj, sko, smykker, køkkengrej m.m. Fire lokale foreninger står bag arrangementet, og overskuddet går til lokale initiativer.

Ved Brande er der en bane, hvor der siden 2014 flere gange om året holdes traktortræk. Her konkurrerer deltagerne på specialbyggede traktorer om at trække den efterspændte vægtbetyngede slæde længst.

De tre kirker, som ligger rundt om Bølling Sø, Engesvang Kirke i Ikast-Brande Kommune samt Kragelund og Funder Kirker i Silkeborg Kommune, har siden 2006 samarbejdet om at afholde friluftsgudstjeneste ved Bølling Sø på Kristi himmelfartsdag. De tre menighedsråd skiftes til at arrangere begivenheden, og gudstjenesten afvikles af sognepræsterne i fællesskab.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Ikast-Brande Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger