Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241742
Sted- og lokalitetsnummer
140506-62
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1849 e.Kr. - 1920 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesten. Genforeningssten til minde om genforeningen og om general Olaf Rye. Natursten 145 x 60 cm i fladen og 145 cm høj. På siden som vender mod N er med runelignende bogstaver indhugget følgende tekst: OLAF RYE – FRHEDS GRY JYDERS TROSKAB – DAVNING NY 1849 – 1920 Stenen er opstillet på et stort højdedrag midt i hovedskansen.

Undersøgelseshistorie

2007
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMindesten - Genforeningssten. Stenen er opstillet på et stort højdedrag midt i hovedskansen.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumMindesten. 150 cm. høj, 150 cm. bred på det bredeste sted (ved jorden). Tekst med sort: "Olaf Rye - frihedsgry. Jyders troskab - dagning ny. 1849-1920. Stenen står på skansen med tekstsiden mod nord.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links