Faktaboks

Kommune
Frederikshavn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
01172
Sted- og lokalitetsnummer
100311-28
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1848 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesten. En dråbeformet, fint forarbejdet sten, 185 cm høj og 37 cm tyk. Bredden for neden 54 cm, i 40 centimeters højde 82 cm bred og øverst kun 32 cm bred. På toppen er udhugget en lille vase. Mindestenen er opsat på en sokkel af 3 flade, firkantede sten, i størrelse mindre op ad til. Mindestenens forside, som vender mod V, er dekoreret med et hoved i profil samt sløjfer og løvguirlander, alt sammen forarbejdet i bronze. Under hovedet og imellem guirlanderne er følgende tekst indhugget: CANCELLIERAAD OLE CHRISTIAN LUND BYEFOGED PAA SKAGEN 1803 – 1828 MAN SATTE HAM DETTE MINDE FORDI HAN PLANTEDE

Undersøgelseshistorie

2007
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderLokaliteten mgl. data.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumMindesten for Byfoged Lund, Byfogedskoven i Sjagen.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle arikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links