Carl Nielsen Salen i Odense Koncerthus til koncerten »Franske Juveler« med musik af Maurice Ravel og Francis Poulenc i 2019 med den senere chefdirigent Pierre Bleuse. Odense Symfoniorkester er et af landets fem regionale symfoniorkestre med 73 faste musikere og med omkring 100 koncerter om året.
.
Sidste aften ved musikfestivalen Tinderbox i 2019, hvor Neil Young med bandet PotR lukker Blå Scene. Siden 2015 har der været afholdt festival i Tusindårsskoven med det karakteristiske pariserhjul som en genkendelig attraktion. Sammen med NorthSide i Aarhus er Tinderbox privat ejet.
.

Man kan ikke tale om musikken i Odense uden at nævne de musikalske landsfædre, som begyndte deres musikalske karriere netop der. Carl Nielsens far, Niels »Maler« Jørgensen, var landsbymusikant i Nørre Lyndelse lige syd for Odense, og her fik Carl tidligt lov til at spille violin i faderens orkester. I 1879 som 14-årig blev han regimentsmusiker i Odense, hvor han både spillede trompet, basun og signalhorn, inden turen knap fire år senere gik til konservatoriet i København.

Også H.C. Lumbye havde sin gang i Odense inden sit nationale gennembrud. Faderen kom fra Lumby lige nord for Odense og tog navn efter hjemstavnen. H.C. Lumbye lærte at spille violin i Randers, hvor faderen var udstationeret, og da faderen i 1821 blev forflyttet til Odense, begyndte sønnen at spille trompet. Ganske som Carl Nielsen blev han allerede som 14-årig optaget som militærmusiker. I 1829 blev faderen forflyttet til København, og resten af historien om H.C. Lumbyes tur fra militærmusik til dansemusik blev skrevet i hovedstaden.

Militærmusikken i Odense havde meget tidligt betydning for musikkens udvikling og status i byen. Ved tronskiftet i 1766, da Christian 7. blev konge, ledsagedes begivenheden af et orkester med pauker, trompeter, hautboer (obo-lignende instrumenter) og tambur på Odense Torv. Året efter fik Det Fyenske Dragonregiment tilknyttet seks hautboister. Den 1. juli 1997 blev Musikkorps Fyn, som orkesteret da hed, nedlagt. Det spillede sin sidste offentlige koncert på Flakhaven d. 15. juni samme år under ledelse af Erik Hammerbak.

Odense Symfoniorkester

Odense Symfoniorkester blev grundlagt i 1946 under navnet Odense Byorkester. Det var da et teaterorkester med 22 musikere, der indimellem også spillede symfonisk musik. I dag er det et af landets fem landsdelsorkestre, der med 73 fastansatte musikere spiller omkring 100 koncerter årligt med et repertoire fra barokken og til den nyeste musik. Orkesteret har til huse i Odense Koncerthus, som stod færdigt i 1982. Hovedparten af koncerterne spilles i Carl Nielsen Salen, som indeholder et orgel og har plads til 1.212 tilhørere. Orkesterets chefdirigent er franskmanden Pierre Bleuse.

Siden 1980 er Carl Nielsen Konkurrencen blevet afholdt i Odense til minde om komponisten. Oprindelig var det alene en violinkonkurrence, men i årene 1997‑98 kom orgel, klarinet og fløjte til. I 2016 havde konkurrencen et kunstnerisk råd bestående af violinisten Nikolaj Znaider, fløjtenisten Emmanuel Pahud og klarinettisten Martin Fröst. Nikolaj Znaider vandt selv i 1992 i en alder af 16 år som den første dansker førsteprisen i violinkonkurrencen.

Spillesteder og musikere

Der er en del spillesteder i Odense. Musikhuset Posten præsenterer primært rockmusik, men også jazz, blues, world, singer-songwriter, indie m.m. er at finde på programmet. Spillestedet hed oprindelig Rytmeposten, og det blev oprettet i 1985 ved at omdanne et tidligere pakkeposthus ved siden af Odense Banegård til øvelokaler. Lokalerne blev drevet af musikforeningen Rytmus. I 1986 blev det et decideret spillested, og i år 2000 blev det sammen med jazzhuset Dexter udnævnt til regionalt spillested med støtte fra Statens Kunstfond. I dag drives de to spillesteder af Odense Live Fonden. I 2006 oprettedes Odense Rytme Center på Munkebjergvej med 40 øvelokaler og spillestedet Kansas City med fokus på unge nye bands.

Dexter blev oprettet i 1991 af ildsjælen og saxofonisten Poul W. Falck, som købte Restaurant Kabyssen i Odense for at indrette et kombineret spisested og jazzhus. Det fortsatte til 1994, hvor økonomien skrantede, og en nystiftet Club Dexter måtte træde til året efter. I år 2000 overtog Musikhuset Posten driften, og i dag driver Odense Live Fonden som nævnt stedet. Poul W. Falck stod også bag oprettelsen af det odenseanske TipToe Bigband i 1994, hvor han selv spillede med i begyndelsen. TipToe ledes af Torben Sminge og er Fyns eneste professionelle bigband, støttet af Odense Kommune og Statens Kunstfond. I 2011 modtog Poul W. Falck Odense Live Æresprisen og i 2014 P8 Jazz-prisen for sit arbejde for den odenseanske jazz.

Den Fynske Landsby huser et amfiteater med plads til 2.200 tilskuere, og siden 1992 har der været afholdt koncerter med prominente både danske og udenlandske kunstnere.

Brandts Klædefabrik blev overtaget af to investorer i 1982 og indrettet til kulturcentrum. Omkring kulturcentrets torv, Farvergården, ligger en række markante kulturinstitutioner, som formidler musik. Det drejer sig om kulturhuset Kulturmaskinen, som rummer tre koncertsale og huser musikforeningen Dancelikamonkey. I Kulturmaskinen ligger også Magasinet og Frølageret, der fungerer som koncertsteder. Desuden ligger Studenterhus Odense, som også arrangerer koncerter, på Amfipladsen.

Den Fynske Opera har haft en omskiftelig tilværelse siden grundlæggelsen i 1948. I 1996 genopstod operaen med Lars Waage som kunstnerisk leder indtil 2007. I 2008 blev Lars Waage Prisen indstiftet. Prisen gives til en sanger, der har ydet en særlig indsats ved operaen. Den Fynske Opera holder til på Filosofgangen 19 lige over for Odense Å og har siden år 2000 haft status af fast kammeropera i Odense.

Mange kendte musikere har trådt deres musikalske barnesko i byen. Det gælder bl.a. Johnny Reimar, der slog igennem i 1961 med pigtrådsgruppen The Cliffters og lige siden har produceret hit efter hit. Også Brødrene Olsen (Jørgen og Niels »Noller« Olsen) er født i Odense, men de flyttede tidligt med familien til København. MØ (Karen Marie Ørsted) er vokset op i Ubberud og brød i 2013 igennem som soloartist. Hendes single »Cold Water« fra 2016, som er produceret sammen med duoen Major Lazer og den canadiske popsanger Justin Bieber, opnåede en andenplads på Billboard Hot 100. Kim Larsen flyttede i 1994 til Odense og dannede året efter Kim Larsen & Kjukken, som han turnerede med indtil sin død i 2018. Kim Larsens søn, Hjalmer Larsen, har også indledt en musikalsk karriere og medvirker bl.a. på faderens posthumt udgivne album Sange fra første sal (2019).

Videre læsning

Læs mere om kultur i Odense Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Musik og dans