Fotografen er i gang med billedredigeringen på Fyens Stiftstidendes hovedredaktion på Banegårdspladsen i Odense. Mediehuset blev indviet i 2005, da avisens hovedsæde flyttede tilbage til centrum efter at have delt adresse med trykkeri og distribution på Blangstedgårdsvej i den sydøstlige del af Odense siden 1988.
.

Øens helt centrale nyhedskilde, Fyens Stiftstidende, er det næststørste dagblad i koncernen Jysk Fynske Medier med 128.000 ugentlige læsere 2019‑20. Bladhuset ligger på Banegårdspladsen i Odense og har lokalredaktioner i Ringe, Faaborg, Assens, Middelfart, Bogense, Kerteminde, Nyborg og Svendborg, flere af dem i samarbejde med det andet fynske dagblad i koncernen, Fyns Amts Avis i Svendborg.

De to dagblade konkurrerede i mange år om læserne og annoncørerne på dele af øen, men dårlig økonomi i 1990’erne førte parterne sammen i et samarbejde om avistryk, ugeaviser og distribution. I 2006 foregik en egentlig selskabsfusion under navnet Fynske Medier, hvilket styrkede økonomien og de to selvstændige dagblades overlevelsesmuligheder. Fra 2009 udvidedes samarbejdet mellem de to dagblade, så fotoafdeling, sportsredaktion og flere ugentlige tillæg blev fælles. Det samme skete i de senere fusioner med sydjyske medier i 2015 og midtjyske aviser i 2016, som skabte koncernen Jysk Fynske Medier.

Fyens Stiftstidende frigjorde sig fra sin konservative fortid i 1975, hvor den erklærede sig uafhængigt borgerlig- liberal. I 1993 blev dagbladet omlagt til morgenavis, fra 2009 gik 2. sektion over til det lille tabloidformat, og fra 2010 udkom hele avisen i tabloidformatet.

Fyens Stiftstidende er landets tredjeældste eksisterende avis. Første udgave kom i 1772 med det lange navn Kongelig Privilegerede Odense Adresse-Contoirs Efterretninger. Først i 1852 fik avisen sit nuværende navn. Privilegierne gav avisen en stærk start, bl.a. fik avisen eneret på offentlige bekendtgørelser og på omdeling med postvæsenet. Alligevel opstod der hurtigt konkurrence, og med Fyens Avis fra 1780 blev Odense den eneste by på den tid med to aviser. Fyens Avis levede til 1868, hvorefter flere udgivere forsøgte sig uden held, og først i 1872 kom der med Fyns Tidende en levedygtig konkurrent.

Venstreavisen Fyns Tidende blev en stærk udfordrer af Fyens Stiftstidendes position, ikke mindst uden for Odense. Først i 1900-tallet var den landets største Venstreavis på trods af, at den lokale konkurrence var øget med det radikale Fyns Venstreblad (1892‑1958), Fyns Social- Demokrat (1896‑1971) og provinsens første middagsavis, den konservative Odense Avis (1898‑1933). Odense havde dermed et reelt firebladssystem i perioden 1896‑1958.

Nedturen for Fyns Tidende indtraf fra sidst i 1950’erne, hvor Odense voksede, og landområderne gik tilbage. I 1969 blev avisen overtaget af Fyens Stiftstidende, som forpligtede sig til at fortsætte udgivelsen af Fyns Tidende i ti år. Efter lukningen i 1979 havde Fyens Stiftstidende i yderligere ti år en side med Fyns Tidendes bladhoved og en ledende artikel, skrevet af avisens sidste redaktør, Venstrefolketingsmedlemmet Jens Peter Jensen.

I årene 2004‑06 fik Fyens Stiftstidende to nye konkurrenter i Odense. Først måtte mediehuset gå ind i den nationale gratisaviskrig med udgivelsen af sin egen gratisavis Xtra, som blev uddelt i 25.000 eksemplarer. I 2006 etablerede gratisavisen Nyhedsavisen en lokalredaktion i Odense, som dog lukkede to år efter.

Der har løbende været stærk konkurrence om det odenseanske ugeavismarked. Den sluttede dog i 2017, efter at selskabet North Media havde lukket sin regionale gratisavis, Søndagsavisen Fyn, og efter at Jysk Fynske Medier overtog den sidste konkurrent, Lokalavisen Odense, fra Politikens Lokalaviser for straks at lukke den. De tilbageværende ugeaviser ejes alle af Jysk Fynske Medier. Det drejer sig om: Ugeavisen Odense (45.000 læsere), SkibhusAvisen (6.000 læsere) og Dalum- Hjallese Avis (12.000 læsere); læsertallene gælder for 2019‑20.

Det fynske mediebillede blev styrket med etableringen af Radio Fyn som en del af Danmarks Radios regionalradioer i 1960. Radioen sender dagligt på DR P4 og DR P5. I Odense kan man også høre The Voice, Radio Soft, My Rock, Radio 100 og Skala FM, der alle er knyttet til Jysk Fynske Medier.

TV 2 Fyn gik i luften i januar 1989 som den anden regionale TV 2-station. De første 15 måneder sendte den regionale tv-station fra Fyns Forsamlingshus, men i 1990 stod et nyt tvhus færdigt i Svendborg. Da stationen begyndte at satse mere på nyheder, blev der dog behov for en mere central placering, og i år 2000 flyttede TV 2 Fyn til et nyt mediehus på Olfert Fischers Vej i det sydøstlige Odense.

I 2020 tog TV 2 Fyn, Jysk Fynske Medier, TV 2 DANMARK A/S og Syddansk Universitet sammen med Odense Kommune initiativ til et nyt samarbejde, der skal give byen en national førerposition inden for medier og medieteknologi.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Odense Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Medier