Oversigt - fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
262921
Sted- og lokalitetsnummer
010103-126
Anlæg
Rettersted, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Se endvidere 2929-9999 Kagsten. En granitsøjle, der er ca. 1,90 m høj og ca. 35 cm i dia- meter. Søjlen er råt tilhugget og har på den ene side en dyb skrå affasing, der er størst foroven. Granitsøjlen er opstillet i Esrums klosters gård. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, flyttes, ændres eller på nogen anden måde ved behugning, bemaling eller behandling med ætsende materialer eller på nogen anden må- de forstyrres.

Undersøgelseshistorie

1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEsrum bys gl. kagsten i hjørnet af gårdspladsen
1970
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningEn granitsøjle, der er ca. 1,90 m høj og ca. 35 cm i dia- meter. Søjlen er råt tilhugget og har på den ene side en dyb skrå affasing, der er størst foroven. Granitsøjlen er opstillet i Esrums klosters gård. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, flyttes, ændres eller på nogen anden måde ved behugning, bemaling eller behandling med ætsende materialer eller på nogen anden må- de forstyrres.
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKagsten. Mål: 1,8 m høj, 0,4 m bred. Kagsten af en 1,75 m høj granitsøjle, der står ovenpå en anden granitsten ca. 0,7 m i diam. Granitsøjlen måler knap 0,4 m i diam. Søjlen er groft tilhugget og har på østsiden en skrå affasning, der er størst foroven. Søjlen står i det nordøstlige hjørne af Esrum Klosters gårdplads. To skraldespande, der står ca. 2 m bag ved kagstenen bør fjernes. "Ejere": Klostergade 11a og 11b Esrum Skrevet seddel til beboerne med anmodning om at flytte skraldespande. ** Seværdighedsforklaring ** Velbevaret kagsten, som står i det nordøstlige hjørne af Esrum Klosters gård.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links