oversigt, set fra vest
.
oversigt, set fra nord
.
oversigt, fra SSØ
.

Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
36229
Sted- og lokalitetsnummer
040313-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 18 m, velbevaret. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.5 x 18 m., velbevaret. Træbevokset i Skov.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Den måler ca. 1,5 (1,7) x 18 m og er jævnt rundet og hvælvet, overfladen ved toppen er lidt ujævn efter dyreaktivitet ? Der ses 1 stentop på højtoppens SV side, ca. 0,2 m op. Ellers ret tæt bevokset med gamle graner. Den ligger helt ud til en mose med bækleje umiddelbart mod V, lavt nedenfor skråning. Omtrent 100 m fra skovvej og 600 m til landevej. ** Seværdighedsforklaring ** Tilsyneladende velbevaret høj, lavt i terræn ud til sø/mose/bæk. Bevoksning: 1984: Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museuml Fortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links