Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330765
Sted- og lokalitetsnummer
190102-181
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3307:65. Rundhøj. 15,5 x 12,5 x 1,5 m.

Undersøgelseshistorie

2009
Museal rekognoscering - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet er ikke registreret / har intet fredningsnummer. Høj, ca. 2 m. høj og ca. 14 m. i diameter m. gl. plyndringshul i top. Området meget kuperet, kan være flere høje eller indlandsklitter.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2012
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerHøj, 150 cm høj, 15,5 meter N-S og 12,5 m Ø-V. I toppen var der en 3x2meter stor gammel nedgravning, længst N-S. Nedgravningen var 60 cm dyb, og kan være et gammelt plyndringshul. Højfoden er rimeligt skarpt afsat. Højen er lynklædt og ligger i udkanten af et hedestykke. På ortofoto fra 1945 ligger den i hede, og på ortofoto fra 1964 ligger den i udkanten af en plantning, hvor den dog er friholdt. For at finde ud af om der var tale om en indlandsklit eller en høj, blev der med spade gravet et 30 x 30 cm bredt og 85 cm dybt hul i højtoppen, hvor toppen går over i vestsiden, 4 meter fra den vestlige højfod. Fra top mod bund bestod profilen af: 5 cm lyngtørv, efterfulgt af 20 cm blegsand, hvorunder der kom et lag af lyst sand, der for ca. hver 12. cm blev adskilt af et 2-4 cm bredt mørkegult eller gråsort lag, der tolkes som en konstruktionsrest (tørvelag eller muldlag) fra højens opførelse. På baggrund af lagene og plyndringshullet tolkes anlægget som værende en gravhøj.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links