OS, set fra N
.
OS, set fra Ø
.
FM sten, set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
543514
Sted- og lokalitetsnummer
060204-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2-2,5 x ca. 18 m. Overfladen en del omdannet ved have- anlæg. I tidligere tid gravet i toppen. Træbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lille Jordhøi ved Bakkegaard. Den er beplantet og bruges som Flaghøi. Bevoksning: 1985: Løvkrat og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTræbevokset Høj i Ager. Ca. 18 m i Tvm. Højde 2.0 - 2.25 m. Overfladen en Del omdannet ved Haveanlæg. I tidligere Tid gravet i Toppen.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med gammel afpløjning af siderne og krater i toppen. I krateret står resterne af en hule bygget af træ, men ikke gravet ned i højens overflade (og derfor ikke påtalt). Hulen er mange år gammel og vil være forsvundet i løbet af en overskuelig årrække. På skrånende terræn, højden 2,5-3,5 m. Bevoksning: 1985: Løvkrat og Løvtræer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links