OS, set fra VNV
.
OS, set fra VSV
.
OS, set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
523630
Sted- og lokalitetsnummer
060403-42
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Ibsker Tingl.: 25/7 1913. Overfredningskendelse af 11. juli 1978 om fredning af arealer i Nørremark. Afmærkn.: MS 1920, overlærer Tryde. Høj, "Bavnehøj" kaldet, 4,5 m høj, 16,5 m bred i N-S og 20,5 m i Ø-V. Mod N en stor afgravning op til toppen; mod V begrænses højen af et stendige; mod SV en afsats; ved fo- den mod S et skred som følge af, at der er pløjet for nær; af samme grund et skred ved foden mod Ø. 1,5 m uden om hø- jen medindbefattet.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Baunehøi" er en stor smuk Jordhøi lige ved Strandveien. Den er ganske ubeskadiget. Bevoksning: 1986: Græs
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGravhøjen "Bavnehøj". Som Deklarationen.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Bavnehøj" fremtræder som beskrevet i fredningstekst, bortset fra at der i forbindelse med en forlægning af amtsvejen er afgravet terræn Ø for højen, således at denne ud mod vejen står oven over en flere meter høj stenopmuring. Smukt plejet og med stor landskabelig virkning. Gode parkerings -og raste muligheder ved amtsvejen. Højens sydside rummer en middelstor bestand af tyndakset gøgeurt. På grund af megen (ældre) afgravning -og pløjning af højen (jfr.fredningstekst) og det omgivende, stærkt kuperede terræn, er det ikke muligt at påvise den oprindelige højfod, hverken horizontalt eller vertikalt. Målangivelserne er derfor udpræget omtrentlige. 5 x 28 x 27 m. Bevoksning: 1986: Græs
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links