Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181258
Sted- og lokalitetsnummer
140604-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Bjørnehøj". Græs- og lyngklædt høj i randen af nyplantet plantage. 2 x 15 m. Højens nordøstlige del tilplantet med graner. Over hele højen plantefurer. I sydvest-siden og i toppens nord-side mindre sænkninger. I øvrigt velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen er lyngklædt og beplantet med Gran. Den har et gl Brud fra Sydvest. Desuden har den et Gl Topbrud, hvori sees nogle Steen. Begge Brudene naar Bunden, saa Højen kan betragtes som fuldstændig brudt.
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBjørnehøj. Græs- og lyngklædt høj i randen af nyplantet plantage. 2 x 15 m. Højens NØ-lige del tilplantet med graner. Over hele højen plantefurer. I SV-siden og i toppens Nordside mindre sænkninger. Iøvrigt velbevaret. Tingl 7/5 49[[Fredet]]
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links