Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181259
Sted- og lokalitetsnummer
140604-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ret anselig græs- og lyngklædt høj i ager, ca. 2,25 x 16 m. Foden ubetydeligt afpløjet i syd og vest. Fra øst en større, bred beskadigelse. Spor af gammel gravning i vest-siden. I toppens nordlige halvdel 3 tilgroede småhuller.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDenne smuktformede og lyngklædte Høj har en udmærket Beliggenhed, og fra dens Top haves en vid og skjøn Udsigt. Dens Fod er ubeskadiget, og de to smaa Brud den har henimod Toppen ere begge uden Betydning, idet de ikke ere over 4' i Gjennemsnit og ikke over 10'' dybe. Højen er værd at frede.
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRet anselig 2,25 x 16 m græs og lyngklædt høj i ager. Foden ubetydeligt afpløjet i S og V. Fra Øst en større, bred beskadigelse. Spor af en gammel gravning i V-siden. I toppens nordlige halvdel 3 tilgroede smaahuller. Tingl 7/5 49.Fra ø en større, bred beskadigelse. Spor af gammel gravning i v-siden. I toppens N-del tre tilgroede smaahuller. [[Fredet]]
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links