Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181286
Sted- og lokalitetsnummer
140602-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ganske lille, græsklædt høj i ager. 0,70 x 7 m. SØ.-fod let af- pløjet. I NV.-foden ses 10 godt hovedstore sten, rimeligvis rand- sten. Også andre steder i den meget ujævne overflade ses sten.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLav, græsklædt rundhøj som beskrevet, på tidligere ager, - nu tilplantet med gran (0,6 - 1,0 m) for anslået 6 år siden. På sydlige højfod et enkelt løvtræ, og omkring højen spredte lave løvbuske. På højfod indtil ca. midt på højen er der plantet graner, ligesom 5 m zonen ej er overholdt. Enkelte sten mærkes i højen. Bevoksning: 1991: Græs og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Stenene mod NV ses dog ikke. Til gengæld spredte synlige sten rundt om på højen. Bevokset/beplantet med 2 gamle graner, et løvtræ mod syd og krat/lave løvbuske mod øst.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links