Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
181263
Sted- og lokalitetsnummer
140604-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En af "Bjørnehøje". Overalt stærkt forgravet højrest i udkanten af plantage. Ca. 1,15 x 11 m. Centralgrav måske bevaret. Bør udgraves.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHer er 3 Høje tæt ved hverandre [sb.nr. 3-5], som tilsammen men ogsaa hver for sig kaldes Bjørnehøj. Af denne Høj [sb.nr. 3], der er bygt af Muld ovenpaa en naturlig Bakketop, sees nu kun nogle Rester, som er 40' i Gjennemsnit og 4'7'' høj. Den har et meget stort og dybt Topbrud, som vistnok har naaet Bunden, dernæst er en Deel bortført med det underliggende Grus, som er udført til Vejfyld.
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn af "Bjørnehøje". Overalt stærkt forgravet højrest i udkanten af plantage. Ca 1,15 x 11 m. Centralgrav måske bevaret. (Bør udgraves før evt. sløjfning)[[Frigivet]]
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links