Faktaboks

Kommune
Assens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
381327
Sted- og lokalitetsnummer
080205-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Syd for Glamsbjerg og med udsigt over Helnæsbugten ligger en samling af Danmarks største og mest imponerende gravhøje. Kun fire høje kan ses i dag (Buskehøj, Bohøj, Drengehøj og Lusehøj), men på disse morænebakker med udkig over Helnæs Bugt har tidligere tronet mange andre høje. Omkring storhøjene Lusehøj, Bohøj og Buskehøj er alene 10 mindre høje sløjfet på marken.

Original fredningstekst

Høj, "Buskehøj" Meget stor rundhøj, 9 m høj, 90 m (Ø/V) x 75 m (N/S). Fladt topplateau, ca. 12 m i diameter; i østkanten af dette en recent, mindre nedgravning, 0,4 m dyb, 2 x 4 m. Hele vejen rundt om højen, i niveau 1-2 m over terræn, ses en omløbende, ca. 2 m bred afsats.

Undersøgelseshistorie

1860
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå landmåler C.Hempels kort fra 1860 er højen afsat mrk. H, "Den største Høi paa disse Marker".
1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRester af en rund Høi "Buskebanke". Undersøgt af Fred. VII. I Høien var en lille Grav, sat af 6 Stenskaller. Deri fandtes en Bronzekniv, en Stangknap af Bronze, fire Hængesmykker af Bronze. Af Guld fandtes en Naal, to Stangknapper og en Armring. Nationalmuseet 26415. B 1395.Iflg. inventarprotokol og højens udseende kan fundet og dermed Fr.VII's undersøgelse ikke knyttes til denne høj.
1977
Museal besigtigelse - Fyns StiftsmuseumVed besigtigelse fremtrådte højen som en regelmæssig højning med en ca. 10 m bred plan top. Et stykke nede ad siderne er der en slags afsats. Højen er 8 m. høj og kan ud fra sin form og størrelse være et voldsted (motte?). Det kan således ikke være den af A.P.Madsen nævnte "Buskebanke - Rester af en rund Høi".
1978
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1998
Uspecificeret museal aktivitet - Odense Bys Museer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Fortidsminde af national betydning - KulturstyrelsenNy skiltning på lokaliteten i forbindelse med projekt Danmarks Oldtid i Landskabet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links