Fortidsminde set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Kerteminde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
351721
Sted- og lokalitetsnummer
080109-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. Liggende delvis ned over skråning. Højde 2-4 m, diameter 20 m. I østsiden en 0,5 m dyb nedslidt sti; i nordøst en mindre dyb sti. Overfladen i øvrigt noget ujævn, med mange synlige sten omkring toppen.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI samme Lods nordøstlige Hjørne er, paa samme naturlige Bakke, tre andre Høje [sb.17-19], der synes at være opkastede, men i saa Fald vist nok stærkt afgravede. Der ses ingen Randsten omkring dem.
1884
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOverpløjet.Berejseren har taget fejl af sbnr. 16 og 19. Sidstnævnte må have været forholdsvis velbevaret, sandsynligvis skjult i skov og krat.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links