Fortidsmindet set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Kerteminde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35181
Sted- og lokalitetsnummer
080110-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En rundhøj beliggende i Storskovens nordlige del mod Lunds- gård tæt inden for skellet. På målebordsbladet kaldet Grev- indehøj. Tværmål ca. 25 m, 2 m høj, affladet på toppen, så at denne danner en ca. 8 m bred, plan flade. Bevokset med bøgetræer.

Undersøgelseshistorie

1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn rundhøj beliggende i Storskovens nordlige del mod Lundsgård tæt inden for skellet. På målebordsbladet kaldet Grevindehøj. Tværmål ca. 25 m, 2 m høj, affladt på toppen, så at denne danner en ca. 8 m bred, plan flade, bevokset med bøgetræer.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1972
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Grevindehøj". Rund høj i skov. Flad top. Højen er græsklædt, og ser velplejet ud, der står 5 store bøge på højen. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er rundhøj, der ligger i lysning i ryddet løvskov ud til offtentlig tilgængelig skovvej. Højen ligger i græs med selvsåede unge ahorn, bøg og eg (1-5/10 år?) samt begyndende brombærkrat. I nordsiden er en stor rodvælte på 4-5 m efter en af de i 1985 beskrevne bøge. På toppen ligger enkelte mindre træstammer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links