Fortidsmindet set fra sydøst
.
Fortidsmindet set fra nordøst
.

Faktaboks

Kommune
Kerteminde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35182
Sted- og lokalitetsnummer
080110-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En rundhøj, 23 - 25 m i tværmål. Oprindelig ca. 1,50 m høj, nu noget mere, da fylden fra et i nord-syd 8 m langt, 1 m dybt hul i højtoppen er kastet ud langs hullets rande. Hø- jen, der er bevokset med bøgetræer kaldes på målebordsbla- det Skoggermandshøj.

Undersøgelseshistorie

1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn rundhøj, 23-25 m i tværmål. Oprindelig ca. 1,50 m høj, nu noget mere, da fylden fra et i n.-s. 8 m langt, 1 m dybt hul i højtoppen er kastet ud langs hullets rande. Højen, der er bevokset med bøgetræer kaldes paa målebordsbladet Skoggermandshøj.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1972
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Skoggermandshøj". Stor rund høj, med en gammel nedgravning i toppen ca. 5x8 m og indtil 1,6 m dybt. På højen står der enkelte store bøge og en del unge. På højens vestside ses et åbent krater af ny dato, antagelig fra skovbrug, da der ses spor efter maskiner på og ved højen. I krateret fandtes et skår af oldtidskeramik. Ved den nordlige højfod fandtes en gammel rævegrav. Mål: 2x25x25 m. ** Seværdighedsforklaring ** Højen ligger i offentlig tilgængeligt skovområde tæt ved sti og er sikkert meget besøgt. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj, der ligger i skov ud til offentlig tilgængelig skovvej. På højen står store bøge, 70 år?, og der er lav opvækst af unge selvsåede løvtræer. I toppen er en tilgroet forsænkning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links