Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
38079
Sted- og lokalitetsnummer
200402-55
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Bevtoft, art.nr.45, bd.III, bl.34, kortbl.1, parcel nr.154/2. Højrest, 1,8 x 10 (Ø-V) x 28 (N-S). Mod NØ stor, flad afgravning, mod øst skrå afgravning af siden, alle beskadigelser tilgroet. (Nær NØ-hjør- ne og på en del af højen, der næsten er bortgravet, står en højspændings- mast). Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. Nu 23 M. i N-S, 8.50 M. i Ø-V. dette Parti med Højde af indtil 2 M. staar udyrket det øvrige er udpløjet, stærkest mod Vest. I Toppen en mindre Sænkning. Der ses mange mindre Sten i Pløjelaget.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest 1,8 x 10 (ø-v) x 28 m (n-s). Mod nø. stor, flad afgravning, mod øst skrå afgravning af siden, alle beskadigelser tilgroet. (nær nø.-hjørne og på en del af højen, der næsten er bortgravet, står en højspændingsmast). Græsgroet i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links