oversigt, set fra øst
.
oversigt, set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Sorø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
342465
Sted- og lokalitetsnummer
030309-274
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 15 m, af hånd- til hovedstore sten. Ligger på toppen af Hjortbjerg. Et spor over højen.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterHøj, 1 x 15 m, af hånd- til hovedstore sten. Ligger på toppen af Hjortbjerg. Et spor over højen.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumPå toppen af Hjortebjerg i det nordvestlige hjørne af Nordskov, ligger en mulig rydningsrøse. Stensamlingen måler ca. 8 meter i diameter. Da anlægget ligger på toppen af bakken, er det svært at angive en højde/dybde på stenbunken. Terrænet omkring stenene falder mest mod øst og syd. Her ser det således ud til at røsen har en højde på ca. 40 cm. Stensamlingen som består af sten i størrelsen 17 til 40 cm, er flad på toppen. Glasskår og lidt jernaffald ligger blandt stenene. Anlægget ligger i skov bestående af bøg og ahorn. Mange sten af forskellig størrelse ses i skovbunden.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links