Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191250
Sted- og lokalitetsnummer
140606-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Græsklædt høj i ager. 1,70 x 19 m. I toppen ses talrige udjævnede spor af gammel gravning. (Den oprindelige højtop er vistnok helt gravet bort). Fod og sider står nogenlunde uskadte; dog er SSV-fo- den let beskåret af plov og i NØ-siden ses en mindre indgravning af ikke særlig gammel dato. I ØNØ synes højsiden dækket af en tilgroet jorddynge.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGræsklædt høj i ager. 1,70 x 19 m. I toppen ses talrige udjævnede spor af gammel gravning. (Den oprindelige højtop er vistnok helt gravet bort). Fod og sider staar nogenlunde uskadte, dog er SSV-foden let beskaaret af plov og i NØ-siden ses en mindre indgravning af ikke særlig gammel dato. I ØNØ synes højsiden dækket af en tilgroet jorddynge. Tingl 776 49[[Fredet]] Bevoksning: 1991: Græs og Nålekrat/-træer
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med noget affladet og ujævn top. I NV, foran foden og tangerende denne, ses en tilgroet jorddynge, derimod ikke (som angivet i fritext) i ØNØ. Grantræer og enkelte hyldebuske slører højen, der bl.a. kan ses fra hovedvejen Randers-Hobro. Bevoksning: 1991: Græs og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFormodes i samme tilstand som tidligere. Højen er meget tæt bevokset med gamle nåletræer. Udenom højen mod vest og nord krat. Intet græsdække på højen. Meget vanskeligt at se høj, højfod, den omtalte jorddynge mm.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links