Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
292477
Sted- og lokalitetsnummer
030402-151
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest "Lunskov". Står som led i skel. Da det er højmidten, der står tilbage, bør den ikke sløjfes før efter undersø- gelse. Matr.nr. 2a: Høj i skel til matr.nr. 1a, se denne. Tinglyses ikke, da højen kun er bevaret i selve gærdet (12.9. 1985).

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Skjællet til Matr. Nr. 1 ligger en til begge Sider nedpløjet Høj "Lunshøv", Der vides Intet om Fund i den.
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, "Lunskov". Staar som Led i Skel. Da det er Højmidten, der staar tilbage, bør den ikke sløjfes før efter Undersøgelse.
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI forbindelse med nyberejsningen i den nordlige del af Vestsjællands amt kunne det konstateres, at en del C-fredede høje enten var overpløjede eller på anden måde sløjfede. De vil derfor ikke blive tinglyst. Det gælder også for denne høj med fredn.nr. 2924- 77.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,D

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links