Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221740
Sted- og lokalitetsnummer
140210-58
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Kejserhøj", græsklædt, højtliggende høj med flere brud, 4 x 23 m. Pløjet rigelig nær.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen [højen] er lyngklædt, højtliggende og herfra haves en god Udsigt. Den er pløjet for nær paa alle Sider undtagen mod Nord. I Brudet ved a [på tegning] sees stablede Krandsstene. b [på tegning] er et ældre Brud. c [på tegning] er et dybt Brud fra Syd. d [på tegning] et gl Brud fra Øst. Krandsstenene sees hist og her og en Stabling spores i de forskjellige Brud. Bevoksning: 1980: Græs og Løvkrat
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAlle "brud" under slåenkrat som beskrevet. Bevoksning: 1980: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er helt dækket af løvkrat og brændenælder. En del af højsiderne ser ud til at være ved at erodere. Mange dyregrave i højsiderne. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links