Oversigtsfoto bemæørk de to træer
.
Oversigtsfoto
.
Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261124
Sted- og lokalitetsnummer
160406-199
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 1,5 x 9 x 9 m. Gammelt plyndringshul i toppen. 5 kampesten i varierende størrelse på kanten til plyndringshullet. I skov

Undersøgelseshistorie

1995
Diverse råstofgravning - Horsens Museum
1995
Diverse sagsbehandling - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1995
Museal besigtigelse - Horsens Museum
1997
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumPlyndringshul med sten i kanten er fortsat synlig. To nåletræer mod øst - næsten intet græsdække. Beliggende meget højt på en bakketop i lysåben nåleskov.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links