OS, set fra SSØ
.
OS, set fra VSV
.
OS, set fra NNØ
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
533424
Sted- og lokalitetsnummer
060303-75
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Nylars. Høj, 1,25 x 17 m. Afgravet mod Ø. Flad sænkning i toppen. Træbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa Præstegaardens nordligste Jordstykke ligger en med Krat og Tjørn tæt bevoxet stor Stenrøse. Bevoksning: 1985: Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,25 x 17 m. Afgravet mod Ø. Flad Sænkning i Toppen. Træbevokset i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj (røse) 1,4 x 14 x 10 m. Hvis overflade i ældre tid er afgravet til en nogenlunde jævnt syd-hældende flade. Hertil kommer, at nærpløjning gennem de senere år har beskåret højfoden drastisk, således at denne over det meste af omkredsen fremtræder som en ca. meterhøj brink, hvor den stenfyldte højfyld flere steder træder frem. Højarealet er således reduceret væsentligt, jfr. det på fredningstidspunktet opgivne tværmål: 17 m. Det bemærkes dog, at der ikke aktuelt synes at finde afpløjningsted, at dømme efter vegetationen. En nabo (på "Solhøj" N for højen) oplyste, at højen i hans drengetid (før fredningen i 1943) havde været mere end dobbelt så stor: ca. 30 m. i diam. og flere m. høj. Det meste af højen var gravet af og benyttet til opfyldning af en lavning. Bevoksning: 1985: Løvtræer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links