Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310914
Sted- og lokalitetsnummer
170901-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 x 22 (N-S) x 25 m (Ø-V). Rundt om på højen en del flade afgravninger. Nær fod mod syd og sydvest og øst og sydøst er højsiden aftrådt af kreaturer. I toppen er gravet et nu delvist overdækket hul, ca. 2 x 2 m stort i bunden og ca. 1,5 m dybt, (det er gravet af ejerens børn vist i 1954 og det blev pålagt forældrene (moderen) at drage omsorg for at hullet blev fyldt til igen). Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 70' i Tværmaal, 12' høi. Afgravet mod Nord, samt en Rende fra Syd til Midten.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHj, 4 x 22 (N-S) x 25 m (Ø-V). Rundt om Højen en Del flade Afgravninger. Nær Fod mod Syd og Sydvest og Øst og Sydøst er Højsiden aftrådt af Kreaturer. I Toppen er gravet et nu delvist overdækket Hul, ca. 2 x 2 m stort i Bunden og ca. 1,5 m dybt, (det er gravet af Ejerens Børn vist i 1954 og det blev pålagt Forældrene, (Moderen) at drage Omsorg for at Hullet blev fyldt til igen. Græsgroet i Ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links