Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310915
Sted- og lokalitetsnummer
170901-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Kogegrube, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Molbohøj", 4 x 27 m. Mod sydøst er nogle meter af højen udtrådt og overpløjet. (Mod sydvest er på en strækning af ca. 5 m ind i højen bortgravet en del af højen fra oven, idet højfylden herfra bl.a. er anvendt til gravsteder på kirkegården. Genoprettelse af den skete skade er forlangt).

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 4 x 27 m. Mod Sydøst er nogle Meter af Højen aftrådt og overpløjet. Mod Sydvest er på en Strækning af ca. 5 m ind i Højen bortgravet en Del af Højen fra oven idet Højfylden herfra bl.a. er anvendt til Gravsteder på Kirkegården. Genoprettelse af de skete Skadet er forlangt. (Journal nr. 506/54)
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSkaderne udbedret.
1980
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKulturlag foran højen.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links