Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
54356
Sted- og lokalitetsnummer
060203-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lav, lille høj på naturlig bakkehøjning. Tæt overgroet med enebærbuske. NMI: Lav......enebærbuske. Beliggenhed 150 m ØNØ for gården.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn ganske lav og lille Høi Røse eller Jordkulle anlagt paa en af de mange naturlige Forhøininger paa Rispebjerg. Den bærer i Folkemunde det løierlige Navn: "vestre Kjernemælkebakke" [se sb.nr. 0A]. Bevoksning: 1985: Løvtræer og Nålekrat/-træer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLav lille Høj paa naturlig Bakkehøjning. Tæt overgroet med Enebærbuske. Beliggenhed 150 m ØNØ for Gaarden [Skyttegaard].
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLav høj beliggende nordligst på smal, NV/SØ-orienteret, ås-formet landtunge, der i NØ afgrænses af en smal, slugtagtig dal med gamle frugttræer, i SV af åben mark. Højens præcise størrelse er yderst diskutabel, da dens sider går i ét med landtungen. Som højfod er dog tolket en svag afsats i niveau med eller lidt under højderyggen. I slugten Ø for højen ses adskillige, ikke just pyntelige anlæg til fodring af vildt: 2 store skærme af pandeplader på lægteskelet opstillet omkring en stor bunke delvis formuldede avner, et vandingssted udformet som et lille, fladt betonbassin støbt på plastfolie, samt en gammel olietønde som foderautomat. Endelig er en kunstig rævegrav indgravet i bakken ca 10 m Ø for højen men uden at have berørt denne direkte. Stedet ligger meget afsides og utilgængeligt og vil næppe nogensinde blive opsøgt af arkæologisk interesserede turister el.lign. Påtale er (bl.a. derfor) ikke forsøgt. Bevoksning: 1985: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links