9059-2013
.
9065-2013
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
302651
Sted- og lokalitetsnummer
010207-34
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

MS 1930, H.C. Broholm Høj, "Storhøj", 5,5 x 23 m. Nær toppen mod N og NØ mindre tilgroet sænkning. Ellers velbevaret. Græsklædt med enkelte træer i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå lodden tæt øst for byen ligger en anselig, velbevaret høj "Store Høj" kaldet, der har en smuk toppet form med temmelig bratte sider. Den er ved foden, der er noget beskadiget ved pløjning, 270' i omkreds. Dens højde er efter et skøn 9-10 alen. ("Store Høj" er en af de bedst bevarede høje i vid omkreds, og fortjente meget at fredes. Fra dens top er en særdeles smuk udsigt). Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Storhøj", 5,5 x 23 m. Nær Toppen mod N og NØ mindre tilgroet Sænkning. Ellers velbevaret. Græsklædt med enkelte Træer i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVelformet. 9 halvgamle, lave, knudrede løvtræer, herunder et par hylde spredt på højen, især på N-siden. Mange hindbær på Ø- og V-side. Græs på top og S-side. Bunddække af urter under træerne på N-siden. På NV-lige hjørne af det firesidede, græsklædte areal, der er udsparet omkring højen, er plantet ca. 20 stk. 5-8-årige graner. De er dog ikke synlige fra afstand, og de skoves sikkert, før de bliver det. Mål: 5x24x23 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ganske seværdig p.gr.a. sin størrelse, fremhæves af den monumentale beliggenhed. Ikke offentligt tilgængelig, men fuldt synlig fra offentlig vej i SV. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Bes. 5.9. Påtales ikke. Bagatel. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links