229 oversigt. Set fra N.
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Næstved Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
382317
Sted- og lokalitetsnummer
040503-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 14 m. Træbevokset i ager. Siderne afgravede. (Midt- parti af "Syvhøj").

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDet midterste Parti af en rund Høi "Syvhøi" Dette er c 12 Meter i Tværmaal, 2 M høj. Formentlig tyder Navnet "Syvhøi" paa at der har været endnu en Høi eller Dysse. Dennes Plads kunde dog nu ikke paavises. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Nålekrat/-træer
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 14 m. Træbevokset i Ager. Siderne afgravede. (Midtparti af "Syvhøj").
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj (midtparti af "Syvhøj"). Den måler ca. 3 x 11 x 11 m med ret stejle, afgravede sider - god pløjeafstand. (Lidt højere og smallere end tidligere beskrevet). Der anes højninger på de omkringliggende marker - antagelig overpløjede gravhøje. Den findes ret højt i et åbent landskab, ca. 70 m fra landevej. Den er ret tæt bevokset, så den uregelmæssige form kun ses meget tæt på højen. ** Seværdighedsforklaring ** Høj i åbent landskab. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links