Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
421229
Sted- og lokalitetsnummer
230201-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Lystanlæg, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Asserballe, bd. I, bl. 1, art. 1. Tingl.: 15/11 1930, Raben. Naturfredning. Afmærkn.: MS 1934, J. Raklev. Høj, "Ankulhøj", stærkt beskåret på siderne og indfattet med en kvadratisk stenmur, 9 m på hver led i 3 skifter. Højen er 2 m høj, øverst står en slank lille sten med hul (vel til flagstang). Forsænkning i østside 1/2 x 5 m. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1885
Beskadigelse/hærværk - Museet på Sønderborg SlotEn tidligere ejer har omkr. 1880 sprængt randstenene og opført en kampestensmur omkring højen.
1920
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj, nu stærkt beskaaret paa alle Sider og indfattet med en kvadratisk Stenmur, 9 m paa hver Led. Toppen affladet, paa den Bord og Bænk. Nu 2 m høj. Græsklædt i Ager. Bevoksning: 1979: Græs
1930
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Ankulhøj", stærkt beskåret på siderne og indfattet med en kvadratisk stenmur, 9 m på hver led i 3 skifter. Højen er 2 m høj, øverst står en slank lille sten med hul (vel til flagstang). Forsænkning i østside 0,5 x 5 m. Græsklædt, i ager.
1955
Museal besigtigelse - Museet på Sønderborg SlotR 141: Rundhøj - (grå) - fredlyst 15.11.1930. En tidl. ejer har omkr. 1880 sprængt randstenene og opført en kampestensmur omkr. højen. Den blev benyttet som lysthøj. Iøvrigt er den uberørt.
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Ankulhøj". Stenmuren mod SV beskadiget så flere sten er væltet ud og højsiden skrider. Foden trampes ned af kreaturer. Også ved den gamle afgravning mod Ø synes der at være fare for udskridning. Beskadigelser: Randbeskadigelser, affladning af top, ujævnheder i overfladen. Omgivelser: Græsning, dyrket (ager). Foto: S/H og F 07.22 og 23 fra SV, 07.24 fra SØ. Bevoksning: 1979: Græs
1985
Institutionssag uden journaldata - Haderslev Museum
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links