54355 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
54355
Sted- og lokalitetsnummer
060203-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Højsagn, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: Til matr.nr. 13b: høj i skel til matr. nr. 14 af Pedersker, Pedersker sogn. Tingl.: 22/10 1891. Gdr. Peter Funch og gdr. Jeppe Christian Pihl. 2 diplomer Afmærkn.: MS 1918, overlærer Tryde. Stor smuk høj, "Billeshøj", ca. 4,5 x ca. 21 m. Bevokset med store træer og forskellige buskvækster.

Undersøgelseshistorie

1808
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1808
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBilles Høyene [sb.47-48] er mærkværdige ved en gl: Sagn, at der paa landet skulle i Oldtiden været 2de Brødre, Biller, der i en Tvekamp med hverandre bleve begge nedslaget. - Og disse skal begge være begravede i disse Høye, som ere anseelige store, og begroede med nogle Egetræer, og Torne. - Af disse Høye har heele Egnen og Aaen et Navn Billesgrav, Billesgrav Aaen. - ... Af de andre Høye [blandt andet sb.5, 29, 39A, 48, 63] ere Billes Høyen i Omkreds ned om ved Jorden 160 Skridt. - I Høyden ved fra og op ad at gaa 30 Skridt...
1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBilleshøi, en meget stor og smuk Gravhøi, beliggende ved en Skrænt af Øleaaen i en meget smuk Egn. Der knytter sig til Høien det Sagn, at der i Høien er begravet en Konge, som hed Bille....Egnen omkring disse Høie [sb.47-48] kaldes Billegrav, og Gaarden som ligge her kaldes ofte Billegravsgaarden.... Bevoksning: 1985: Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor, smuk Høj. "Billeshøj". F.M. 1891.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorUsædvanlig stor, smuk og velformet høj. "Billeshøj", 6 x 36 x 34 m. På grund af niveauforskel mellem omgivende marker hhv.i SV og NØ varierer højden mellem ca. 7 og 5,5 m. Træbevoksning på højen er under udtynding. NB: uoverensstemmelser mellem mål i fredningstekst og det faktisk forefundne. SB-KOMMENTAR: MB har ikke besigtiget højen. Evt. rettelse af tinglysningen afventer besigtigelse af højen. C.Lund bes. 2-2-1985: diam. ca. 25 m , tinglyst 1891 (70 fod). Omlyses ikke. ** Seværdighedsforklaring ** I sig selv særdeles smuk høj, fint beliggende ved Øleå. Bevokset med træer, heriblandt flere meget store og statelige ege. Bevoksning: 1985: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet bør plejes idet overfladen eroderes på grund af bortskygget urtevegetation.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links