Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
380836
Sted- og lokalitetsnummer
200211-42
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 900 f.Kr. - 701 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Vojens, art.nr.5, bd.I, bl.5. Høj, 3,5 x 17 m. Flade afgravninger i NV, Ø og S. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1881
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1881
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKøbmand Schmidt, Haderslev, forærede i 1881 Museet en ragekniv og en lang enægget kniv, som han havde fundet ved udgravning af en høj. På ragekniven, der er dekoreret med et skibsbillede og to formodede fuglefigurer, er der rester af et læderetui.
1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 3.50 m x 17 m. Siderne stejlt afgravede særlig mod N. og V. I Siderne mod S. og Ø. gamle, eftergroede Brud. Foden mod S. bortgravet af Kartoffelkuler. I Højens Ø-Side fandt Købm. Schmidt 1881 B 2969-79 [skrivefejl - er kun B 2969-70] i en og samme Grav med brændte Ben. Graven var en stensat Kiste. En Flintdolk menes at være funden i samme Høj.Oplysningen om, at mus.nr. B 2969-70 skulle være fundet i samme stenkiste, kan ikke bekræftes.
1925
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,5 x 17 m. Flade afgravninger i nordvest, øst og syd. Græs i ager.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1994
Uspecificeret aktivitet - Haderslev MuseumNogle børn fandt en urne i et nyopkørt knallertspor på toppen af den fredede gravhøj. Indholdet af brændte ben lå spredt i knallertsporet ned ad højen. Børnene tog urnen med hjem og kontaktede straks museet.
1994
Genstand givet til museum - Haderslev Museum
1994
Museal besigtigelse - Haderslev Museum
1994
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1994
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse af den beskadigede høj. Findestedet for yngre bronzealders urnen blev fastslået. Desuden fandtes flere andre fragmenter af genstande samt brændte ben.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Meget tilgroet med træer og krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links