Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330455
Sted- og lokalitetsnummer
190504-63
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Lystanlæg, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,70 x 23 m. Vestlige trediedel bortskåret af vej. Sti i sneglegang op om højen. Hul ("lysthus") 0,80 m dybt, diameter 2,50 m, ført gennem østsiden. Elektricitetsmast østligt i top. Delvis beplantet i have.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest (1/3 Del af Østlige Side) af en rund Høi der har været c 68' i Tv. 5' høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 1,60 m h. Den Diam. kunde ikke maales, da den ligger tæt beplantet i høj Plantage, den ansloges efter et skøn til 20 m. Højen er ganske ødelagt, en Sneglegang er ført op omkring den, og i Toppen er gravet en Fordybning til lysthus. Landevejen har borttaget dens vestlige Trediedel.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.70 x 23 m. Vestlige trediedel bortskåret af vej. Sti i sneglegang op om højen. Hul ("lysthus")0.80 m dybtm diam. 2.50 m ført gennem ø-siden. Elektricitetsmast østligt i top. Delvis beplantet i have.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links