Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4625186
Sted- og lokalitetsnummer
070608-94
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1879
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid(77) Lille flad Jordhøining af 17 Fods Tværmaal, omsat med Stene.
1923
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Skællet mellem 157 og 158 b, i Bøgeskov nær Stranden ligger en ganske lille Høj med Stenkreds. Dens Diam. er 6 m, Højden 0,30 m, Jordhøjningen maaske 8 m i Tværmaal, deraf 6 m paa 157 og 2 m paa 158 b. Paa 157 er 11 Sten synlige, paa 158 b 6 Sten. Skældiget gaar hen over dem. Ikke fredlyst, da Størsteparten fornylig (1926) er bortgravet af Hr. Sidenius. Ved Udgravningens Rand laa, som Udbytte af Gravningen, en lille Bunke ildskørnet Flint, og nogle grove, udvendig røde, indvendig sorte, uornamenterede Skaar, som mest ligner Stenalderskaar, men muligt kan være fra Bronzealder. I Fylden laa forøvrigt en stor Del ituslaaet Flint.
1926
Museal udgravning - Lolland-Falsters Stiftsmuseum
2003
Museal berejsning - Kulturstyrelsen
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk10 synlige randsten i NV halvdel. I sØ-halvdel en mindre grøft som efter fjernelse. Højfyld 0,5 m højt i SØ halvdel. Flintsten og -afslag på overfladen på og ved anlægget.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links