Oversigtsfoto set fra NØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Odder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281417
Sted- og lokalitetsnummer
150203-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, ca. 0.75 - 1 m. høj og 12-14 m. i diameter. Højfoden er lidt diffus. Ved foden i vest ligger en stor dybtliggende sten. Beliggende i privat løvskov.

Undersøgelseshistorie

1991
Museal besigtigelse - Moesgård Museum
1992
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidJævnt kuplet rundhøj. Ved Ø- og V-højfod en stor dybtliggende sten.
1992
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Museal rekognoscering - Moesgård Museum
2014
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumRundhøj. Lokaliseret på baggrund af Odder Kommunes beskrivelse (som vist nok stammer fra det gamle Århus Amt) samt reliefkort. Beliggende i privat løvskov. Måler ca. 0,75 – 1 m. i højden og 12-14 m. i diameter. Højfoden er lidt diffus. Ved foden i vest ligger en stor dybtliggende sten. Store bøgetræer på højen samt opvækst af små selvsåede bøge. Intet græsdække. Lidt tvivlsom gravhøj. Ser tydeligst ud set fra nord idet sydsiden er delvist ødelagt af kørespor.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Bevokset med et par gamle bøgetræer, små bøgetræer samt lidt krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links