Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
150232
Sted- og lokalitetsnummer
110612-218
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Stenkiste, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 16 m. I toppen et kraterlignende hul ca. 2 m dybt og 5 m i diameter foroven. I bunden af hullet ses Ø-V for hinanden to store sten og imellem dem, men dybere nede ses en tredje stor sten, alt rester af en stenkiste. Højsiden mod vest og syd stærkt afgravet. Græs-lynggroet i udyrket stykke ved grusgrav. 2004 AFLYST **************** Aflysningsdokument af 26/8-2004. Højen fjernet.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDenne Kløfthøj [den nordre] er 81 Skridt NO. for den forrige (214) [sb. 219]. Der er mange Kartoffelkuler i S. og V. Siderne og en gammel Udkastning tvers over fra Ø-V. Den er 63 Skridt i Omfang. En gammel Vej gaaer lidt forbi NV. Hjørnet, og der er en skaalformig Fordybning ved Ø. Siden (Er sa' ekki hørgr?).
1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNordre Kløvthyv, ødelagt ved Kartoffelkuler.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 16 m. Over Toppen, nær Ø-V. et gammelt, smalt Spor, 3/4 m. d. I søndre Side 4 Katoffelkuler.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 16 m. I Toppen et kraterlignende Hul ca. 2 m dybt og 5 m i Diam. foroven. I Bunden af Hullet ses Ø-V for hinanden to store Sten og imellem dem, men dybere nede ses en tredje stor Sten, alt Rester af en Stenkiste. Højsiden mod Vest og Syd stærkt afgravet. Græs-lynggroet i udyrket Stykke ved Grusgrav.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2004
Aflysning - KUAS, Fortidsminder
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,B

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links