Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
410933
Sted- og lokalitetsnummer
220205-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Højsagn, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1850 e.Kr. - 1920 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Kongehøj", 2,3 - 2,65 x 16 m, keglestubformet med ret stejle, noget uregelmæssige sider og topflade 5 m i diam. Græsklædt, med nogle bøgetræer; i skov. - Højens karakter som oldtidsmindesmærke er noget tvivlsom. Ikke indbefattet i fredningen er et rundt om topfladen opsat træhegn med trap- per med gelænder op ad siden mod SSV og NV samt 3 bænke opstillet på topfladen.

Undersøgelseshistorie

1847
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI det nærliggende skovområde Hjælm, gennem hvilket vejen fører, ligger i nærheden af en eng en kæmpehøj, kaldet Kongehøj. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
1908
Uspecificeret aktivitet - Kieler Samlingen, Archäologisches Landesmuseum
1923
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Kongehøj", 3 m h., Kegledannet, er sikkert fra nyere Tid. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Kongehøj", 2,30-2,65 x 16 m, keglestubformet med ret stejle, noget uregelmæssige sider og topflade 5 m i diam. Græsklædt med nogle bøgetræer, i skov. Højens karakter som oldtidsmindesmærke er noget tvivlsom. Ikke indbefattet i fredningen er et rundt om topfladen opsat træhegn med trapper med gelænder op ad siden mod SSV og NV samt 3 bænke opstillet på topfladen.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet. Her skulle Valdemar Sejr i 1219 første gang have vist Dannebrog, som var drattet ned i Estland samme år. Mindesten i højens V-side: "Dannebrog 1219-1269". Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
2000
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links