4903, oversigt set fra S
.
4902, oversigt set fra N
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
23021
Sted- og lokalitetsnummer
180413-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglysning af C-højen med følgende tekst: ********************************** Høj, 1,5 m høj, diameter 16 x 18 m. Ujævn og forgravet med sænkninger i top og siden. Højfoden afgravet. I plantage.

Undersøgelseshistorie

1892
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorIkke fredningsværdig høj beliggende i mindre plantage, store tilgroede afgravninger i højen. Genbesigtigelse, MLB d.27.11.1991. Høj. Meget ujævn og forgravet. Sænkning i top og højsider. Højfoden er afgravet. Beliggende i plantage. NB ! Der hvor højen er sat af på målebordsbladet ligger noget, som kunne ligne en meget for- og afgravet høj, men den er usikker som gravhøj, idet der er gamle grusgrave nord og øst for den. Efter sb.kortet skal højen ligge 60-70 m nordligere. Ovenbeskrevne høj ligger ca. 70 m nord for m.b.-punktet og en anelse østligere end sb-punktet. Jeg tror mere på den som høj end m.b.-punktet. Bevoksning: 1980: Mos, Græs og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links