Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31071
Sted- og lokalitetsnummer
170908-82
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: ? /Randbøl distrikt, afd. 48 : Høj i skel til matr.nr. 1f af Store Almstok. "Staghøj", 6 x 32 m. I top stort, tragtformet hul, 8 m i diam., med en 2 m bred udgang i SV. Vinkelret stendige over højen. Træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Staghøj". 6.0 x 32 M. I Toppen et stort, tragtformet Hul, 8 M. i Tværmaal, naaende til Bund, med en 2 M. bred Udgang mod SV. Hullet er nu ved Misten 3.0 M. dybt, Indgangen naar indtil Højfoden, delvis tilkastede. Indenfor Højfoden omgives Højen af et Stenbælte, som delvis er optaget, yderst sat en Rad store Sten. Højens østlige Del, dog ikke naaende fuldt tli Toppen, ligger paa Statens Grund og er saaledes uskadt og fredlyst, men ellers er Højen udgravet dels i ældre, dels i nyere Tid. For 15-16 Aar siden skal være fundet flere Stridsøkser go et Hestehoved dybt nede. For omtr. 3 Aar siden er gravet af Ejeren og herved fundet en Stridsøske af Sten, som imidlertid laa i forstyrret Jord. Lynggrot i Hede og Plantage. Dennes Dige gaar over Højen i Vinkel, Hjørnet af Diget er beskadiget. Desuden er der i Højen Rævegrav.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Staghøj", 6 x 32 m. I top stort tragtformet hul, 8 m diam., med en 2 m bred udgang i SV. Vinkelret stendige over højen. Træer i skov.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links