Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
25097
Sted- og lokalitetsnummer
130302-38
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 18/5 og 28/6 1918. Hids herred, Egesvang sogn, Pårup, matr.nr. 2i og 4b: Sb. 38 i Egesvang sogn: Store Hørbyhøj" i skel til matr.nr. 1s af Christianshede, Bording sogn, Hamme- rum herred. "St. Hørbyhøj", 2,25 x 16 m. Syd- og østsiden stejlt afgravet. Større hulning mod syd. På top støbt funda- ment for G.I.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, lille, anlagt paa en Bakketop, nu væsentlig sløifet [[Store Hørbyhøj]]. (Overført fra 130303, sbnr. 7) Bevoksning: 1991: Lyng og Løvtræer
1895
Byggeri og anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHöj. 1.9 M. höj, 16 M. i Tværmaal. Paa Toppen en militær Signalstation: et Skur af Lyngtörv og Signalstang. Affladet Syd for Toppen en Afgravning. Lynggroet i Hede. Lejet af Hærvæsenet paa 25 Aar. Beliggende i Sogneskellet (Jfr. Beskr. Hids Herred, Funder Sogn, [sb.] Nr. 7. "Store Hörbyhöj". (Overført fra 180304, sbnr. 110) Bevoksning: 1991: Lyng og Løvtræer
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Store-Højbyhøj". Afflandning af vestlig top, evt. lagt op på østlig top (med GI fundament) som fremstår kegleformet, næsten 1,5 m højere. Stejlt afgravet sydside og østside. Bevokset med lyng og egetræer på naturlig bakketop i lille hede i granplantage. I heden inden for højens 100 m zone spor efter mindre grusgravningshuller. ** Seværdighedsforklaring ** Begrænset adgang til fods. Bevoksning: 1991: Lyng og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumStøbt klods af 1x1 meter på top. Højen er ødelagt og deform.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med ege, bøge og små graner samt græs, lyng og tyttebær. Beliggende i hede i skov.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links