Højen set fra øst
.
højen set fra nord
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390514
Sted- og lokalitetsnummer
210107-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Bygning, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Skærbæk, art.nr. 350, k.bl.11, parc. 140/321 (VIII-17). Høj, "Tørvehøj", 1,5 m høj, 24 m i diameter. Toppen ganske affladet og noget indsunket ved midten. Henover højområdets nordlige del går Ø-V-orienteret skovvej, der har forårsaget en kraftig forsænkning. Højsiderne er furede af dybdepløjning, nu tilgroede. Beplantet med graner i plantage.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj: "Tørvehøj" i Plantagen. Toppen danner en 8 M. stor græsgroet Flade, Siderne er furede af dyb Pløjning. 1.75 M. høj, Diam 24 M. Den bærer et Udsigtstaarn.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Tørvehøj", 1,5 m høj, 24 m i diameter. Toppen ganske affladet og noget indsunken ved midten. Henover højområdets nordlige del går en Ø-V-orienteret skovvej, der har forårsaget en kraftig forsænkning. Højsiderne er furede af dybpløjning, nu tilgroet. Beplantet med graner i plantage.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links